Broadening of Poetics 4: Signs of Culture/Signs of Nature

V dňoch 28. – 29. októbra 2024 (pondelok a utorok) pozývame na medzinárodnú interdisciplinárnu vedeckú konferenciu, ktorá sa bude konať online v angličtine, poľštine a slovenčine (podľa programu).

Konferenciu Broadening of Poetics 4: Signs of Culture/Signs of Nature. Semiotics and Poetics in Relation to Sustainable Development usporadúva Ústav svetovej literatúry SAV, v. v. i., v spolupráci so Zakład Komparatystyki oraz Pracownia Badań Intersemiotycznych i Intermedialnych Instytutu Literatury Polskiej Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego.

V poradí už štvrtá konferencia z tohto cyklu je venovaná vzťahom medzi poetikou a semiotikou a s tým súvisiacou úlohou semioticko-mediálnych aspektov komunikátu pri modelovaní a rozvíjaní poetiky umeleckého textu; problematike udržateľnosti biologickej (klíma a prírodné zdroje), sociálnej (vylúčené skupiny v minulosti a súčasnosti) a kultúrnej rozmanitosti (dichotómia dominantných a podriadených jazykov, literatúr, diskurzov, spôsobov komunikácie); diferencii kultúrnych a prírodných znakov (a na to nadväzujúcim otázkam antroposemiotiky a biosemiotiky), ako aj rozmanitým podobám súčasného semiotického myslenia (posthumanistická semiotika, semiotika digitálnych foriem, ekosemiotika, semiotický preklad atď.).

Vedecké garantky podujatia: Dr. Weronika Lipszyc, Mgr. Bogumiła Suwara, CSc., Dr. Anna Tenczyńska a prof. dr hab. Ewa Szczęsna.

Program konferencie a linky na pripojenie cez platformu Google Meet budú zverejnené neskôr.