Knihy nie sú luxus alebo Keď požiarnici nehasia požiare, ale pália knihy

My, pracovníčky a pracovníci Ústavu svetovej literatúry SAV, sme pobúrení návrhom radikálne zvýšiť DPH na knihy, ktorý povedie k nedostupnosti kníh pre ešte väčšiu časť spoločnosti ako doteraz. Väčšina krajín EÚ uplatňuje zníženú sadzbu DPH na knihy práve preto, aby ich ľuďom čo najviac prístupnila. Knihy nie sú luxus, ale potreba, preto žiadame vládu o prehodnotenie tohto návrhu. #knihy23percent #bohatstvo #knihaniejeluxus

„Kto bráni prístupu ku knihe, má za cieľ kultúrnu degradáciu spoločnosti.“ (Dr. Judit Görözdi)

„Plán zvýšenia DPH na knihy z 10 na 23 percent a jeho cynické zdôvodnenie smerom k verejnosti nezakryte odhaľujú pohŕdavý postoj ministra financií SR voči kultúre čítania a zároveň svedčia o nepochopení elementárnych funkcií, ktoré knihy plnia v procese rozumového i morálno-občianskeho rozvoja človeka, a to počas celého jeho života. Stotožňovanie ľudí čítajúcich, resp. kupujúcich knihy so sociálnou vrstvou bohatých vytvára nebezpečné klišé, ktoré má ospravedlniť dlhodobú kultúrnu, morálnu a ekonomickú stagnáciu slovenskej spoločnosti, do ktorej ju vedie garnitúra obmedzených politikov.“ (Prof. Adam Bžoch)

„Okrem zvýšenia DPH je momentálne knihám venovaná neželaná pozornosť aj kvôli výroku ministra financií, že sú doménou bohatších vrstiev obyvateľstva. Toto vyjadrenie je útokom na samotný intelekt človeka a nesmie ostať bez spoločenskej odozvy. Do procesu čítania knihy a s ním spojeného čerpania nových poznatkov, povznesenia osobnosti či zveľaďovania kultúrneho prostredia, ktorého sme každý súčasťou, je neprípustné zjednodušujúco vťahovať  sociálne rozdiely. Argumentácia, že knihy kupujú najmä bohatí, je urážkou všetkých sociálnych vrstiev a vytvára pôdu pre spoločenské rozbroje a nevraživosť voči intelektuálnej rozhľadenosti, ktorá nemá nič spoločné s majetnosťou jednotlivca.

V dystopickom románe Raya Bradburyho 451 stupňov Fahrenheita požiarnici nehasia požiare, ale pália knihy. Poznatky v nich sú neželané a ľuďom sú podsúvané len plytké správy. Podobné príbehy, ktoré možno nájsť aj v ďalších knihách, nás musia utvrdiť v ich ochrane a uznaní, že minister má pravdu len v prípade, ak bohatstvo človeka vidí v jeho jedinečnom myslení.“ (Adam Škrovan, doktorand)

Spoločná knižnica Ústavov slovenskej a svetovej literatúry. Foto: M. Bugárová