Ivan Šuša: K typológii a recepcii spoločenskovedných textov Umberta Eca

Hosťovská prednáška
K typológii a recepcii spoločenskovedných textov Umberta Eca

Ivan Šuša
(Katedra romanistiky FiF UK v Bratislave)

25. septembra 2024 (streda) o 10.00 hod.
Ústav svetovej literatúry SAV, v. v. i., zasadacia miestnosť + online

Prednáška sa uskutoční v rámci výskumného projektu APVV Preklad a aspekty recepcie spoločenskovedných a humanitnovedných textov ako kultúrny a literárny transfer v 20. storočí.

Link na pripojenie cez Zoom
https://us06web.zoom.us/j/85078644323?pwd=2XdI7XVwHD3mauMwKOJQOCyX8ww9Dk.1
Meeting ID: 850 7864 4323
Passcode: 132719

Nosná osobnosť talianskej literatúry druhej polovice 20. storočia – Umberto Eco – je okrem slávneho bestselleru Meno ruže aj tvorcom stoviek esejí, úvah, novinových článkov a prednášok, v ktorých približuje viaceré nadčasové spoločensko-civilizačné témy. Vo výskumnej oblasti patrí k neochvejným popularizátorom vedy, najmä v oblasti literatúry, filozofie, estetiky, jazyka (semiotiky) a ďalších disciplín. Prednáška sa zameriava na Ecove práce, ktoré prepájajú jeho vedecký a umelecký svet. Ide o texty o človeku, spoločnosti a kultúre, zhmotnené prevažne do esejistických prác a viaceré spoločenskovedné texty z vybraných oblastí, podané vhodnou formou rozličným cieľovým skupinám čitateľov. Prednášajúci neobíde ani tému žánrovej klasifikácie a interdisciplinárnych presahov, priblíži typológiu týchto textov a ich prítomnosť v slovenskom, resp. českom prijímajúcom prostredí.

Doc. PhDr. Ivan Šuša, PhD. (1979)  vyštudoval na Filologickej fakulte UMB v Banskej Bystrici kombináciu taliansky jazyk a kultúra – slovenský jazyk a literatúra; doktorandské štúdium literárnej komparatistiky absolvoval na Masarykovej univerzite v Brne (2006-2009). Za docenta sa habilitoval v roku 2016 v odbore translatológia na Prešovskej univerzite. Postupne pôsobil na Univerzite Mateja Bela, na Università Orientale v Neapole (2008-2009) a na Fakulte prekladateľstva a tlmočníctva Bolonskej univerzity (2019-2023).  Od roku 2023 vyučuje na Katedre romanistiky FiF UK v Bratislave. Vedecky sa zameriava na dejiny a recepciu talianskej literatúry a na slovensko-talianske medziliterárne a kultúrne vzťahy. Je autorom monografií Holokaust v talianskej a slovenskej memoárovej literatúre (Brno, 2009), Persecuzione del diverso (Brno, 2013), Talianska literatúra v slovenskom prekladovo-recepčnom kontexte po roku 1989 (Banská Bystrica, 2017 a 2018, 1. a 2. vydanie), Italian Literature: filling in the blanks of its Slovak translations (Bratislava, 2023). Publikoval učebnice a viaceré učebné texty a vedecké štúdie, vydané doma i v zahraničí. Jeho najnovšou knižnou prácou v spoluautorstve so Zuzanou Nemčíkovou je antológia textov súčasnej slovenskej literatúry v taliančine (Rím, 2023). V roku 2015 získal Cenu dekana Filozofickej fakulty UMB za najlepšiu vedeckú monografiu. V roku 2023 mu veľvyslankyňa SR v Ríme udelila medailu za rozvoj slovenského jazyka a kultúry v Taliansku a rozvoj slovensko-talianskych vzťahov. Aktuálne sa  Ivan Šuša zúčastňuje  na výskumných aktivitách v rámci projektu  APVV Preklad a aspekty recepcie spoločenskovedných a humanitnovedných textov ako kultúrny a literárny transfer v 20. storočí ako člen riešiteľského kolektívu zo spoluriešiteľskej organizácie na Filozofickej fakulte UK v Bratislave.