Cena Literárneho fondu Adamovi Bžochovi

Prof. Adam Bžoch preberá Cenu Literárneho fondu z rúk riaditeľa Ladislava Serdahelyho a prof. Daniely Ježovej. Foto © Peter Stanley Procházka

Srdečne blahoželáme: Literárny fond udelil profesorovi Adamovi Bžochovi Cenu za vedeckú a odbornú literatúru za rok 2023 v kategórii humanitných vied. Ocenená monografia Konverzácia a európska literatúra (Vyd. Európa, s. r. o., 2023), ktorá vznikla na pôde Ústavu svetovej literatúry SAV,  prináša plastický a v čase sa meniaci obraz vzťahov medzi spoločenskými normami a umelecky stvárňovanou realitou neformálneho hovorenia v rôznych častiach Európy. Odpovedá tak na otázky súvisiace s prchavým javom spoločenského rozhovoru a jeho kultúrnym významom.

 

 

Vedeckými recenzentmi publikácie boli prof. PaedDr. Martin Golema, PhD., a PhDr. Fedor Matejov, CSc. Teší nás, že zároveň môžeme zablahoželať Fedorovi Matejovovi,dlhoročnému kolegovi v spoločnom Literárnovednom ústave SAV a neskôr pracovníkovi Ústavu slovenskej literatúry SAV, ktorému Výbor Sekcie pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy Literárneho fondu udelil Cenu za celoživotné dielo v oblasti vedy v roku 2024. A do tretice blahoželáme autorskému kolektívu z nášho sesterského Ústavu slovenskej literatúry SAV, ktorý dostal Cenu Literárneho fondu za kolektívnu monografiu Literárne krajiny Bratislavy (vyd. VEDA; Mgr. Radoslav Passia, PhD., Mgr. Vladimír Barborík, CSc., a kol.).

Prečítajte si o ďašlích ocenených zo SAV Medzi laureátmi cien Literárneho fondu dominovali osobnosti SAV.

Všetky ceny a prémie nájdete TU.

Viac o monografii Konverzácia a európska literatúra TU.