Čo priniesol 13. ročník literárnej súťaže Medziriadky 2022

 

FOTO - Sonka Maletz
FOTO – Sonka Maletz

Doktorandka Lenka Kubriczká sa zúčastnila aj tohto ročníka Medziriadkov. Prečítajte si, čo napísala o jeho priebehu. 

Organizačný tím literárnej súťaže Medziriadky pripravil v dňoch 21. až 27. 8. 2022 v hoteli Vršatec trinásty ročník sústredenia autoriek a autorov od 11 do 26 rokov, ktorých diela doposiaľ neboli publikované. Na základe zaslaných textov v kategóriách poézie, prózy a drámy ich vybrala odborná porota v zložení Peter Gärtner, Dávid Dziak a Eva Kollárová pre základné školy, ďalej Marta Součková, Mária Klapáková, Tomáš Hučko, Mária Ferenčuhová a Milan Děžinský pre stredné školy a pre mládež do 26 rokov. Kategória drámy bola hodnotená konkluzívne pre všetky vekové kategórie Miroslavom Dachom a Janou Micenkovou. Posledné roky je udeľovanie prvých troch miest zrušené, a teda laureátkami a laureátmi sú všetci pozvaní. Výnimkou je špeciálna cena Divadla Pôtoň, ktorá bola tento rok udelená Alexandre Múdrej a Alfrédovi Tóthovi.

Počas tohto týždňa, ktorý je vyústením Medziriadkov ako literárnej súťaže, je pripravený rôznorodý program s dôrazom na rozbory zaslaných textov. Porotkyne a porotcovia často narábajú s analýzou textov aj v kontexte širšej tvorby autoriek a autorov, ktorí sa zúčastňujú aj viacerých ročníkov a iných literárnych súťaží. Mnohí bývalí zúčastnení sa už v dnešnej dobe etablovali aj v knižne publikovanom kontexte, napríklad Nicol Hochholzerová (na cenu Anasoft litera nominovaný debut Táto izba sa nedá zjesť), Viliam Nádaskay (Vynechaný spoj, Zmyslov zbavovaný), Katarína Vargová (Šura), Soňa Uriková (Živé ploty, Jašo na jarmoku, Dôvod na radosť), Dominika Moravčíková (Deti Hamelnu), Michal Tallo (Antimita, Δ, Kniha tmy) či Peter Prokopec (Život vrazený do chrbta).

Medziriadky vo svojom programe ponúkajú prierez viacerými formami umenia. Tento rok bol pre účastníčky a účastníkov pripravený jednak literárny obsah (hostky Eva Luka a Jana Micenková), jednak divadelný a filmový (Peter Gärtner s predstavením O čertovi Kolofónovi, premietanie víťazných filmov z Fest Anča) a jednak hudobný (Vlado Nosáľ a Barbara Vojtašáková, Paper Moon Trio). Každý deň prebiehali aj rovnako rôznorodé workshopy, vedené organizačným tímom, odbornou porotou aj hostkami a hosťami tohtoročných Medziriadkov.

Touto formou bola možnosť vyskúšať viazaný verš s Evou Lukou, textovanie piesní s Vladom Nosáľom, autorský štýl s Júliou Oreskou, divadelný workshop s Miroslavom Dachom, prekladateľský s Máriou Ferenčuhovou, výrobu misiek z útržkov novín s Katarínou Horkovou, psychologický workshop ReŇovácie s Renčou Mitašovou či pre najmladšie účastníčky a účastníkov tvorivé čítanie Jemňaciniek a Brutálničiek s Evou Lukou. Účasť na jednotlivých workshopoch bola ocenená miestnym platidlom, Riadkami, za ktoré si mohli účastníci vybrať knihy etablovaných slovenských aj zahraničných autoriek a autorov.

Kultúrnu časť programu Medziriadkov dopĺňali literárne besedy, diskusie a ďalšie aktivity. Vedomosti zúčastnených z oblasti literatúry preverili v literárnom kvíze Viliam Nádaskay so Soňou Urikovou. Ako špeciálny hosť sa predstavilo zastúpenie grantového programu Literatúra Nadácie Tatra banky, dlhoročného sponzora Medziriadkov, ktoré predstavilo svoju činnosť aj možnosť zapojenia sa do programu Umenie literatúra, poskytujúcom prostriedky pre spoluprácu doposiaľ nepublikovaných autoriek a autorov s renomovanými autorkami/autormi a mentorkami/mentormi.

DSC04739

Sústredenie vyústilo v programe účastníčok a účastníkov, počas neho predstavili výsledné texty a vystúpenia z jednotlivých workshopov aj individuálnych iniciatív. Takto vznikol napríklad tvorivý kompilát básní z workshopu viazaného verša pre vysoké školy, pantomimické vystúpenie inšpirované pohybom červených krviniek pod vedením Sone Urikovej, piesne hudobného workshopu sprevádzané gitarou Vlada Nosáľa, aktualizácia Grimmovskej verzie Snehulienky so zreteľom na zvýšenie jej poetickej funkcie, vyjadrenia autorskej intencie, zvýšenie jej znovupoznávacieho potenciálu a otvoreniu diela pre čitateľa.

Nostalgickým záverom Medziriadkov boli aj tento rok Šepoty, čítanie odkazov pre ostatných, v tme a v podkroví do neskorých večerných hodín, v rámci ktorých sme mali možnosť s manželom poďakovať za náš posledný ročník Medziriadkov, po jedenástich rokoch písania, čítania a organizovania.

Lenka Kubriczká