Porotkyňa Jana Cviková o finálovej desiatke ceny Anasoft litera 2022

Desiatka Anasoft litera 2022Od stredy 9. marca poznáme knihy, ktoré sa stali súčasťou finálovej desiatky ceny Anasoft litera 2022 – Balla: Medzi ruinami (KK Bagala), Dobrakovová, Ivana: Pod slnkom Turína (Marenčin PT), Hochholzerová, Nicol: Táto izba sa nedá zjesť (KK Bagala), Medeši, Ivan: Vilkovia (Východoslovenské združenie Valal), Micenková, Jana: Krv je len voda (Marenčin PT), Onderčanin, Lukáš: Utópia v Leninovej záhrade (Vydavateľstvo Absynt), Rakús, Stanislav: Ľútostivosť (KK Bagala), Rozenbergová, Vanda: Zjedol som Lautreca (Vydavateľstvo SLOVART), Soltész, Arpád: Zlodej (Ikar),  Vadas, Marek: Šesť cudzincov (KK Bagala).

V tohoročnej päťčlennej porote sú okrem Gábora Csandu, Weroniky Gogoly a Tamary Janecovej aj vedecká pracovníčka nášho ústavu Jana Cviková a člen redakčnej rady medzinárodného vedeckého časopisu World Literature Studies Marián Andričík. Desať finalistiek sa predstaví počas multižánrového festivalu litera fest a ďalších podujatí. V septembri porota vyhlási tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. Päticu kníh vyberie aj pre Cenu René, o ktorej rozhoduje gymnaziálna mládež.

Jana Cviková-cb.

Literárna vedkyňa, prekladateľka a vydavateľka Knižnej edície ASPEKT o finálovej desiatke napísala:

„V tomto ročníku sa desiatka poskladala z ôsmich nových knižných titulov autoriek a autorov, ktorých už dobre poznáme, a – čo je zvlášť potešujúce – aj z dvoch debutov. Hoci v celoročnej produkcii bolo množstvo podpriemerných próz, našlo sa aj veľa kvalitných žánroviek a nakoniec i zopár kníh, ktoré po spoločnom rozhodovaní chtiac-nechtiac zostali mimo vybranej desiatky. Stanovený počet nepustí, no dobrá správa je, že sme sa v porote na viac než polovici titulov bez zaváhania zhodli, ten zvyšok bol predmetom diskusie.

Považujem za vynikajúce, že sa desiatka vyznačuje rozmanitosťou vo viacerých smeroch: čo sa týka autorského generačného zastúpenia, prozaického gesta aj tém. Žánrová pestrosť siaha od poetickej skratky cez psychologický román, historický dokumentárny román, klasické poviedky až po triler. Jednotlivé tituly rôznymi spôsobmi reflektujú a sprítomňujú vzdialenejšiu aj bližšiu minulosť, problematiku násilia vo verejnom aj v súkromnom priestore, poukazujú na nespracované spoločenské i individuálne traumy a ich ničivé účinky. Verím, že oslovia čitateľskú verejnosť svojimi literárnymi kvalitami aj myšlienkovým posolstvom.“
Viac o cene Anasoft litera 2022 TU.
Foto: T. Šimončíková Heribanová a Anasoft Litera