Peter Stamm predstavuje na Slovensku román Sedem rokov

stammPeter Stamm – autorské čítania
14. – 17. marec 2022

Najprekladanejší súčasný švajčiarsky autor Peter Stamm navštívi v najbližších dňoch Slovensko. V týždni od 14. marca 2022 bude hosťom série autorských čítaní usporiadaných v spolupráci s Goetheho inštitútom, Švajčiarskym veľvyslanectvom v Slovenskej  republike a Švajčiarskou kultúrnou nadáciou Pro Helvetia. Centrom záujmu počas jeho pobytu bude román Sedem rokov, ktorý vyšiel v roku 2020 v slovenskom preklade Jána Jambora.
Peter Stamm vstúpil do sveta literatúry po tridsiatke. Patrí k najčastejšie prekladaným autorom súčasnej švajčiarskej po nemecky písanej literatúry. Jeho texty komplexne odrážajú vysoké literárne kvality, podporené ekonomickým myslením vo vzťahu k textu, študijnými vedemosťami z psychológie a patopsychológie, ako aj cestovateľskými skúsenosťami.

Podujatia sa uskutočnia na týchto miestach:
14. marca o 17.00: Banská Bystrica, Záhrada,
15. marca o 17.00: Divadlo Viola Prešov,
17. marca o 18.00: Goetheho inštitút Bratislava.

Diskusie moderuje doc. Mgr. Ján Jambor, PhD., budú prebiehať v dvoch jazykoch. Konsekutívne tlmočenie aj umelecký prednes ukážok v slovenčine sú zabezpečené. Bratislavské podujatie sa bude aj streamovať.

Linky na miesta podujatí:
https://www.zahradacnk.sk/event/207-citanie-a-diskusia-peter-stamm-na-slovensku
https://www.violapresov.sk/program-a-vstupenky
https://www.goethe.de/ins/sk/sk/ver.cfm?event_id=22709299

O živote a tvorbe Petra Stamma rozpráva Ján Jambor aj v rozhovore na rádiu Devín. Nájdete ho TU.

Peter Stamm (1963) patrí k hlavným predstaviteľom súčasnej švajčiarskej po nemecky písanej literatúry. Niekoľko semestrov študoval v Zürichu anglistiku, psychológiu, psychopatológiu a hospodársku informatiku. Žil v Paríži, New Yorku, Škandinávii, Berlíne a v Londýne. V súčasnosti žije s rodinou vo švajčiarskom Winterthure. Od roku 1990 je spisovateľom a žurnalistom v slobodnom povolaní. Za svoju tvorbu získal niekoľko významných ocenení. Napísal osem románov, päť zbierok poviedok, tri knihy pre deti, jednu knihu esejí a jednu rozsiahlejšiu, knižne vydanú vianočnú poviedku. Je autorom takmer dvoch tuctov divadelných a rozhlasových hier. V slovenčine vyšli jeho romány Agnes (2006), Približná krajina (2010), V deň ako tento (2015), Sedem rokov (2020) a knihy pre deti Prečo bývame za mestom (2014) a Heidi. Podľa knihy Johanny Spyri (2017). Jeho štvrtý román Sedem rokov  (2009) bol preložený do sedemnástich jazykov.