Archívny výskum (textov) v interdisciplinárnych súvislostiach

Snímka obrazovky 2019-11-01 o 8.33.03Srdečne vás pozývame na seminár Archívny výskum (textov) v interdisciplinárnych súvislostiach.
Archív aj v populárnej kultúre predstavuje miesto, kde sa zhromažďuje poznanie, miesto, kde môže človek odhaliť nečakané, často nie príjemné tajomstvá. V laických predstavách sa takmer prirodzene spája s praxou historiografie. Archív však nie je samozrejmé faktum, ale skôr súbor stôp z minulosti, náznakov dôb minulých, ktoré niekto usporiadal, sprístupnil – alebo, naopak, zneprístupnil. Poznanie z archívov sa historikom neotvára ľahko – štúdium dobových prameňov si vyžaduje čas, kritické myslenie, znalosti a historické vedomie.
V modernej historiografii sa už od 60. rokov 20. storočia skloňujú pochybnosti o objektívnosti archívov. Napr. M. Foucault (2002) v tejto súvislosti vyslovuje svoj známy (a paradoxný) princíp exteriority: archív sa nám musí zdať cudzí, aby mohol hovoriť takpovediac za seba.
Druhý problém, ktorému pri práci s archívom čelia historici (kultúry), vychádza z toho, že s minulosťou vždy nutne vedieme len „fragmentárny dialóg“ (Adamo 2006: 82). Samozrejme, v archívoch nikdy nenájdeme všetko. Z pohľadu veľkých dejín sa kultúrne artefakty a procesy neraz zdajú ako mimoriadne, náhodné (ibid.: 87), fragmentárne a diskontinuitné (Bednárová 2013). Historici kultúry, literatúry a prekladu tak musia vedieť čítať medzi riadkami a v poznámkach pod čiarou, aby z materiálu dostupného pre iné účely vytvorili nové príbehy (Pym 1998/2014).
Cieľom vedeckého seminára Archívny výskum (textov) v interdisciplinárnych súvislostiach je priblížiť uvažovanie o archíve a prácu s ním v rôznych disciplínach skúmajúcich kultúrne artefakty a procesy; ponúknuť platformu na zdieľanie skúseností so skúmaním archívnych zdrojov a v neposlednom rade podnietiť diskusiu o efektívnom – a kritickom – využívaní archívnych zdrojov pri výskume dejín literatúry, kultúry a prekladu.

Natália Rondziková

Seminár sa uskutoční v rámci grantového projektu VEGA 2/0166/19 Preklad ako súčasť dejín kultúrneho priestoru III.

KEDY: v stredu 6. novembra 2019 od 8.30 do 15.45
KDE: Zasadačka Filozofickej fakulty UKF, Štefánikova 67, Nitra

Snímka obrazovky 2019-11-01 o 8.35.53