Literárni vedci rokovali o hyperlexikóne

V rámci riešenia grantového projektu VEGA Hyperlexikón literárnovedných pojmov a kategórií sa v dňoch 13. a 14. novembra 2015 v Trenčianskych Tepliciach konala vedecká konferenciu pod názvom HYPERLEXIKÓN AKO MÉDIUM SÚČASNEJ LITERÁRNEJ VEDY, ktorú zorganizoval Ústav svetovej literatúry SAV v spolupráci Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre a Prešovskou univerzitou v Prešove.

Koncepcia projektu vyplynula z potreby uchopenia súčasných dynamických procesov a transformácií poznania medzi vednými disciplínami v prostredí aktívnej digitálnej literárnovednej encyklopédie. V prípade on-line-hyperlexikónu ide o médium, ktoré ponúka možnosť rýchlej orientácie v systéme literárnovednej komunikácie, ako aj flexibilného hyperlinkového prepojenia rôznych vedných oblastí.

Hyperlexikón je svojou štruktúrou koncipovaný tak, aby používateľovi ponúkol možnosť orientovať sa aj v širších kontextoch pojmu, ktorý práve hľadá. Autorský kolektív hyperlexikónu kladie vysoký dôraz na interdisciplinárne vyvážené spracovanie literárnovednej terminológie. Kooperácia reprezentantov viacerých filológií má pritom garantovať najvyššiu možnú odbornú úroveň a čo najširšiu použiteľnosť lexikónu, ktorý bude spoľahlivou a neustále sa rozvíjajúcou pomôckou pre slovenskú vedeckú komunitu i odbornú verejnosť, študentov, pedagógov či doktorandov v literárnovedných (a príbuzných) humanitných odboroch. Pálčivosť problému orientácie v jazyku literárnej vedy si uvedomujeme práve v strete týchto rôznych perspektív a v priesečníku rôznych vedných tradícií na širokej ploche toho, čo sa zvykne nazývať singulárom „literárna veda“. Ak vedecká komunita konštatuje vysoký stupeň dynamickosti transformácií poznania medzi vednými disciplínami, vzniká potreba lokalizovať a objasniť motivácie, funkcie a širšie kontexty takýchto transformácií, na čo daný projekt (nielen pre potreby literárnej vedy) príslušným spôsobom reaguje.

Roman Mikuláš a Soňa Pašteková

Fotografia0180 Fotografia0187